Wat kan jij en je kat verwachten van een trimbeurt door Felix Fortuna ?

Standaard trimbeurt


Bij een standaard trimbeurt ga ik de oogjes en oren nakijken en eventueel schoonmaken. Het gebit wordt gecontroleerd of alles in orde is, want vaak gebeurt het dat de kat plots zijn vacht niet meer goed kan verzorgen door tandproblemen.  Indien ik merk dat er iets aan de hand is, dan verwijs ik u door naar de dierenarts. Dit gebeurt ook als ik een vermoeden heb dat de kat ergens pijn heeft. Daarna komen de nageltjes aan de beurt.  Indien de eigenaar dit wenst of als de kat dit onvoldoende zelf kan onderhouden, kunnen de nageltjes van de kat bijgeknipt worden.  Dit is geen oplossing om je kat niet te laten krabben aan je meubelen, nagels groeien immers binnen de kortste keren weer terug.  Nu komt de vacht aan de beurt.  Ik ga de probleemzones behandelen en geef je advies over hoe zelf de vacht van je kat te verzorgen tot ik nog eens langskom.

Uitgebreide trimbeurt


Een uitgebreide trimbeurt is bijna identiek aan de behandeling bij een standaard trimbeurt. Het grote verschil hier is dat er al viltvorming is bij je kat. Meestal is dit het geval de eerste keer dat ik bij je langskom.  Mensen wachten immers meestal tot ze plots merken dat er een serieus probleem is.  Vilt moet altijd geschoren worden.  Laat je dit doen bij een dierenarts, dan wordt er vaak te veel afgeschoren en te kort bij het vel. Het kan jaren duren alvorens de vacht weer in orde is.  Als niet-invasief trimster ga ik enkel de vilt verwijderen en niks meer.  Enkel bij extreme gevallen valt dit op, meestal merk je niet zo veel aan het uiterlijk na zo een behandeling.  Wat je wel zal opmerken na het trimmen,  is dat je kat weer speelser en gelukkiger is. Vilt is namelijk heel pijnlijk voor de kat.

Extra's


Narcose: Als de kat extreem angstig of agressief is of als de vervilting zo erg is dat de behandeling heel lang zal duren, dan kan besloten worden de trimbeurt onder lichte narcose te doen.  Dit gebeurt niet bij je thuis maar steeds onder toezicht van een dierenarts.


Droogwassen: Bij een vette vacht, kan het nodig zijn om de kat te droogwassen.  Zoals de naam het al zegt, gebeurt dit zonder water.


Vlooienbehandeling: Liever niet, maar als ik merk dat de kat last heeft van vlooitjes dan krijgt ze een behandeling voor de trimbeurt.
Aandachtspuntjes:


De eigenaar mag bij het dier blijven tijdens de trimbeurt.  Dit geeft vertrouwen en je kan de kat wat afleiden met knuffels, praten of speelgoed.


Leg een handdoek of dekentje klaar waar de kat vaak op ligt.  De geur geeft haar een vertrouwd gevoel waardoor het trimmen gemakkelijker gaat.


Zorg dat ik kan werken in een rustige omgeving, luide muziek of harde geluiden, spelende kinderen....zijn niet ideaal om je kat op zijn gemak te laten voelen.