Houdbaarheid Droogvoer


De houdbaarheidsdatum op je verpakking is enkel geldig als de verpakking nog dicht is. Eens deze geopend is, blijft het voer niet meer zo lang goed, maar hoe lang precies?


Dit hangt af van verschillende zaken. Er zijn drie dingen die invloed hebben op de versheid van je voeding: water, lucht en hitte.

Vocht zorgt voor schimmel en dit kunnen we goed zien, dus letten we daar op. De effecten van hitte en lucht daarentegen kunnen we niet zien en net daar schuilt het gevaar. De zuurstof reageert met de vetten, en deze worden ranzig. In plaats van hun goede werk te kunnen doen in het lichaam, doen ze eerder schade aan de cellen.

Hoe lang je dan precies de voeding kan bewaren, ligt aan de hoeveelheid onverzadigbare vetzuren die in de voeding aanwezig zijn en de gebruikte anti-oxidanten.


De anti-oxidanten kunnen synthetische toevoegingen zijn of natuurlijke toevoegingen. Voordeel van synthetische toevoegingen zijn dat de voeding langer bewaard kan worden, maar nadeel natuurlijk dat het sterk bewerkt is. Voordelen van natuurlijke toevoegingen zijn dat het (het woord zegt het zelf) natuurlijk is, maar nadeel is dat de voeding daardoor minder lang bewaard na opening.


In de voeding kunnen de gebruikte onverzadigbare vetzuren bepalen hoe lang de voeding bewaard kan worden. Niet enkel de hoeveelheid maar ook wat. Visolie (omega3) bewaart minder lang dan kippenvet (omega6).

Daarbovenop worden die vetzuren aangebracht op de voeding onder de vorm van een coating (dat is dit vettig laagje dat je voelt als je een korrel in je handen neemt).


Naast deze feiten heb je ook nog vitaminenverlies. Bij vitamine A en C bijvoorbeeld mag je rekenen dat de voedingswaarde met 30% per maand vermindert.


Hoe rekenen we nu hoelang we het voer kunnen bewaren (sommige zullen iets langer kunnen, maar is dus een algemene, veilige regel)?

Een zak die geopend is wordt het best opgegeten binnen de 6 weken na opening. Zijn het brokjes met vissenvet, dan is het best binnen de 2 weken want dit word vlugger ranzig. 


Nog een algemene tip: Zit je voeding in een papieren zak? Giet die dan over in een glazen container om iets langer te bewaren.